Rakennusurakan yleiset sopimusehdot YSE 1998, §3 Työmaapalvelut

Johdanto

Tällä kertaa käsittelen rakennusurakan yleisten sopimusehtojen pykälää kolme “Työmaapalvelut”. Olemme edelleen alussa sopimusehtojen läpikäymisessä, ja tämä pykälä on osa lukua yksi "Urakan sisältö ja laajuus, urakoitsijan suoritusvelvollisuus". Kyseinen on luonteva jatkumo pykälästä 2, jota käsittelin edellisellä kerralla.

Tämän blogin tavoitteena on tarkastella aihetta tilaajan näkökulmasta ja pohtia, miten voimme omalla toiminnallamme mahdollistaa onnistuneen rakennushankkeen. Vaikka pykälä käsittelee urakoitsijan velvollisuuksia, se ei tarkoita, ettei tilaaja voisi edesauttaa urakoitsijan onnistumista. Käydään siis kyseinen pykälä kohta kohdalta läpi ja arvioidaan, miten tilaajan rooli nivoutuu osaksi kokonaisuutta.

Blogin lopusta löydät myös videon samasta aiheesta. Voit myös kuunnella sen Spotifysta, Työkaluja onnistuneeseen rakennushankkeeseen.

§3 Työmaapalvelut

Sopimusehtojen pykälässä kolme käsitellään nimetylle urakoitsijalle kuuluvista työmaapalveluista. Alla ote pykälästä

Lähdetään purkamaan pykälää kohta kohdalta.

Kappale 1, Työmaapalveluista vastaavan urakoitsijan nimeäminen

Ensimmäisessä kappaleessa todetaan, että urakkasopimuksen kaupallisissa asiakirjoissa tulee nimetä työmaapalveluista vastaava urakoitsija ja ketä nämä palvelut koskevat. Yleensä nämä ovat kirjoitettu tarkemmin kaupallisten asiakirjojen urakkaohjelmaan. Hyvin tyypillisesti tähän vastuuseen nimetään pääurakoitsija, riippuen luonnollisesti projektin luonteesta. Edellisessä pykälässä §2 kävimme läpi sivuvelvollisuuksia, johon on sisällytetty kunkin urakoitsijan velvoitteet omaan tekemiseen.

Kappale 2, Työmaapalveluihin kuuluvat velvollisuudet

Seuraavassa kappaleessa käydään läpi yksittäiset tehtävä mitä kuuluu työmaapalveluihin. Käydään nämä läpi jälleen tilaajan näkökulmasta ja kuinka voimme näissä edesauttaa onnistunutta rakennushanketta.

A Työmaan yhteiseen käyttöön tarvittavien muissa sopimusasiakirjoissa tarkemmin määriteltyjen työnaikaisten rakennelmien ja asennusten tekeminen sekä yhteistä tarvetta palvelevien mittojen asettaminen

Tämä kohta vastuutta työnaikaisia rakennelmia ja asennuksia sekä tarvetta palvelevien mittojen asentamista. Tilaajan näkökulmasta tärkeintä on luontevasti määritellä ja mahdollistaa nämä mahdollisimman tarkasti ne yhteistä tarvetta palvelevat asiat. Tärkeää on mahdollistaa ja varmistaa, että jokaisella hankkeen osapuolella on vastuut ja tarpeet selvillä. Tässä jälleen on hyvä miettiä, mikä urakkamuoto sopii mihinkin hankkeeseen parhaiten.

B Työtä varten tarpeellisten yhteisten kulkuteiden tekeminen ja kunnossapito sekä yleisen liikenteen järjestely

Työmaapalveluista vastaava urakoitsija siis mahdollistaa työmaa-alueella, että riittävä logistiikka on mahdollisten työmaan sisäisesti ja myös siitä, että ympäröivä liikenne toimii mahdollisimman sujuvasti ja turvallisesti. Hankkeita on monenlaisia ja vastuut ovat tällä kirjauksella selkeät, eli nimetty urakoitsija vastaa näiden toteuttamisesta.

C Katu- ja tiealueen tai muun työsuoritusta varten tarpeellisen alueen vuokraaminen ja aitaaminen tarvittaessa

Työmaapalveluista vastaavan urakoitsijan vastuulla on siis maksaa tarpeellisista alueista vuokraa. Näin myös esimerkiksi kun haetaan lupaa katualueella tehtäviin töihin. Olen käynyt tätä asiaa läpi tarkemmin työmaiden haitan hallinnan podcastissani “Työkaluja onnistuneeseen rakennushankkeeseen”.

D Rakennuskohteen vartiointi

Vartiointi on siis lähtökohtaisesti vastuutettu työmaapalveluista vastaavalle urakoitsijalle. Turvallisuustilanne on tänä päivänä erilainen, kuin olemme tottuneet esimerkiksi kolme vuotta sitten olleeseen tilanteeseen. Varsinkin kriittisen infran omistajien tulee tarkkaan pohtia millaisesta kohteesta on kyse ja onko esimerkiksi syytää vahvistaa vartiointi laajemmaksi.

E Rakennuskohteen sekä siihen liittyvien rakennusosien ja rakennustarvikkeiden suojaaminen ja hoito sekä ympäristön suojaaminen vaurioitumiselta

Tämä on tärkeä asia tilaajalle, jotta voimme varmistaa laadun. Kuinka vahvasti haluamme määritellä suojauksen tason. Vaadimmeko esimerkiksi työmaapalveluista vastaavaa urakoitsijaa huputtamaan koko rakennuksen vai annammeko suojauksen osalta urakoitsijalle vapaammat kädet ja hyväksymme riskin.

F Rakannuskohteen lämmittäminen ja kuivattaminen sekä yleisvalaistus

Lopputuotteen laadunvarmistuksen kannalta tärkeä kirjaus sekä työmaan turvallisuuden kannalta oleellinen. Vaatii meiltä tilaajilta tarkkaa valvontaa ja vastuiden esille nostamista.

G Työmaan sisäisen jätehuollon järjestäminen sekä jätteiden poiskuljetus, rakennuskohteen ja yhteisten sosiaalitilojen siivous, puhtaanapito ja lumityöt

Myös tällä pykälällä merkittävä vaikutus työmaan yleiseen turvallisuuteen ja siihen millaisen yleisilmeen haluamme työmaasta antaa. Tilaajan meidän on siis syytä käydä työmaapalveluista vastaavan urakoitsijan kanssa tahtotilasta.

Kappale 3, Mikäli kaupallisissa asiakirjoissa ei ole toisin sanottu, työmaapalveluihin kuuluvat lisäksi seuraavat palvelut muille urakoitsijoille:

a) rakennusaputyöt sovitussa määrin urakkahintaan kuuluvina ja muutoin omakustannushintaan;

Kuten pykälässä todetaan tulee näistä rakennusaputöistä sopia ja käydä läpi mikä kuuluu urakkahintaan ja muut työt sovitaan tapauskohtaisesti omakustannushintaan.

b) tarvittavien varasto-, toimisto- ja työskentelytilojen sekä työntekijöiden sosiaalitilojen järjestäminen ja varustaminen urakoitsijoiden antaman työvoimaennusteen ja varastointitarpeen mukaisessa laajuudessa urakkahintaan kuuluvina;

Tärkeä vastuu työmaan yleisen toiminnan, turvallisuuden sekä hyvinvoinnin kannalta.

c) veden sekä valaistukseen, sähkölaitteiden kokeiluun ja käsityökoneisiin tarvittavan sähkön antaminen muille urakoitsijoille korvauksetta. Koekäyttöön ja verkoston huuhteluun tarvittavan energian ja veden antaminen omakustannushintaan.

Nämä vastuut kannattaa aina miettiä tarkkaan, ettei tule päällekkäisiä vastuita, taikka aseteta urakoitsijaa kohtuuttomaan tilanteeseen.

Loppusanat

Kuten kirjoituksesta nousee esille, on meillä tilaajina merkittävä rooli myös työmaapalveluiden osalta ja kuinka meidän toiminta voi mahdollistaa onnistuneen rakennushankkeen. Seuraavassa kirjoituksessa menemme sitten pykälään 4 Työmaan johtovelvollisuudet.

Jos sinulla on kysymyksiä tai haluat jakaa omia kokemuksiasi YSE:n soveltamisesta, jätä kommentti tai ota yhteyttä. Olen myös kiinnostunut kuulemaan, mitä aiheita toivoisit käsiteltävän tulevissa videoissa tai kirjoituksissani.

Alla myös video kyseisestä aiheesta.

Kiitos ja nähdään seuraavassa jaksossa!

Edellinen
Edellinen

Syvän rauhan harha – miksi varautuminen on investointi tulevaisuuteen

Seuraava
Seuraava

Investointien vaikuttavuus rakennushankkeissa